Spil med konsonantklynger, flere varianter

Spil konsonantklyngespillet med 2 terninger:

Skriv 12 ud af de nedenstående konsonantklynger med god afstand på et stykke papir. Hvis du har et kortspil med konsonantklynger kan du blot lægge de valgte ud på bordet.

De to spillere skiftes til at slå med 1 eller 2 terninger efter eget valg. Når terningen er kastet må man danne så mange lydrette ord med 3 bogstaver som muligt ud fra klyngen og de 9 vokaler.

Der er mindst ét ord i hver klynge – ved nogle er der flere. Spil selv med og vis barnet, hvordan du forsøger at sætte alle vokalerne efter klyngen, undertiden vil det lyde som et rigtigt ord fx SNY. Kom ikke med en lang forklaring, men sig blot at det lyder sådan, men staves på en anden måde. Hav evt. et krus eller andet med tydelige røde vokaler på indenfor synsvidde.

Ordene skrives ned efterhånden – vinderen er den spiller, som først får 12 ord.

Spil gerne spillet mange gange, hvor klyngerne ligger forskelligt, der er dog kun 16 klynger ialt, som giver ord med 3 bogstaver.

De 16 anvendelige klynger er:

BL – BR – FL – FR – GL – GN – GR – KL – KN – KR – PR – SL – SM – SN – TR – TV

.. husk selv at holde fast i den lydrette udtale, men accepter hvis barnet af sig selv siger FRA (med betinget a-lyd).

Spil ”Gris” med alle konsonantklyngerne (2 eller flere spillere):

Alle konsonantklyngekortene lægges ud i en cirkel med bagsiden opad. Efter tur trækkes et kort og spilleren skal nu danne 4 ord (du kan også vælge at differentiere, så den voksne skal finde 4 og barnet 2), som starter med den trukne klynge + en forskellig vokal. Lykkes det må man beholde kortet. Nogle af klyngerne er meget svære at finde ord med. Ordene behøver ikke at kunne staves, så der må gerne vælges ord/navne med betingede lyde. Husk også at bruge de sidste vokaler i alfabetet. Medtag gerne jokerkortene, trækkes et sådan må man selv vælge en konsonantklynge.